Biografije

Volodimir Zelenski

Aktualni predsjednik Ukrajine

Volodimir Zelenski  (Volodymyr Zelensky) ukrajinski je političar i šesti predsjednik Ukrajine. Prije političke karijere bio je komičar.

Zelenski je na predsjedničkim izborima 2019. s više od 73 % glasova pobijedio Petra Porošenka, petog predsjednika Ukrajine. Mandat mu je počeo 20. svibnja 2019. godine.

Zelenski je odrastao kao izvorni govornik ruskog jezika u Krivijom Rihu, velikom gradu Dnjiepropetrovske oblasti u središnjoj Ukrajini.

Prije glumačke karijere diplomirao je pravo na Kijevskom nacionalnom ekonomskom sveučilištu. Zatim se bavio komedijom i osnovao produkcijsku tvrtku Kvartal 95, koja je proizvodila filmove, crtiće i TV emisije, uključujući TV seriju “Sluga naroda“, u kojoj je Volodimir Zelenski igrao ulogu ukrajinskog predsjednika.

Serija se emitirala od 2015. do 2019. godine i bila je iznimno popularna. Političku stranku koja nosi isto ime kao i televizijska emisija osnovali su u ožujku 2018. zaposlenici Kvartala 95.

Volodimir Zelenski je najavio svoju kandidaturu na ukrajinskim predsjedničkim izborima 2019. navečer 31. prosinca 2018., uz novogodišnje obraćanje tadašnjeg predsjednika Petra Porošenka na TV kanalu 1+1. Politički autsajder, već je postao jedan od favorita u anketama za izbore.

Na izborima je pobijedio sa 73,23% glasova u drugom krugu, pobijedivši Porošenka. Tokom kampanje često je isticao borbu protiv korupcije.

Kao predsjednik, Volodimir Zelenski je zagovornik e-uprave i jedinstva između ukrajinskog i ruskog govornog stanovništva zemlje. Često koristi društvene mreže, posebice Instagram.

Njegova stranka odnijela je uvjerljivu pobjedu na prijevremenim parlamentarnim izborima održanim ubrzo nakon njegove inauguracije za predsjednika.

Tijekom svoje administracije, Volodimir Zelenski je nadzirao ukidanje zakonskog imuniteta za članove Verhovne Rade, odgovor zemlje na pandemiju COVID-19 i kasniju gospodarsku recesiju, te određeni napredak u borbi protiv korupcije u Ukrajini.

Volodimir Zelenski je obećao prekinuti dugotrajni sukob Ukrajine s Rusijom u sklopu svoje predsjedničke kampanje i pokušao se upustiti u dijalog s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Administracija Zelenskog suočila se s eskalacijom napetosti s Rusijom 2021., što je kulminiralo pokretanjem tekuće ruske invazije punog razmjera u veljači 2022. Zelenskijeva strategija tijekom ruske vojne izgradnje bila je smiriti ukrajinsko stanovništvo i uvjeriti međunarodnu zajednicu da Ukrajina neće uzvratiti.

Isprva se distancirao od upozorenja o neminovnom ratu, istovremeno pozivajući na sigurnosna jamstva i vojnu potporu NATO-a kako bi se “suprostavio” prijetnji. Nakon početka invazije, Volodimir Zelenski je proglasio izvanredno stanje diljem Ukrajine i opću mobilizaciju oružanih snaga.

Njegovo vodstvo tijekom krize donijelo mu je široko međunarodno divljenje, a opisan je kao simbol ukrajinskog otpora.

Rođenje: 25. siječnja 1978. (dob 44 godine), Krivij Rih, Ukrajina
Visina: 1,7 m
Supruga: Olena Zelenska (vj. 2003.)
Obrazovanje: Kryvyi Rih Economic Institute (1995.–2000.), Kryvyi Rih Gymnasium #95 (1985.–1995.)

Instagram: @zelenskiy_official

 

Ocjenite sadržaj

Kliknite na zvijezdice za glasanje!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Nema ocjena trenutno! Budite prvi koji će ocjeniti sadržaj.

Povezane objave

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button