Biografije

Aki Rahimovski

Aki Rahimovski bio je najpoznatiji kao vokalist hrvatske grupe Parni Valjak

Aki Rahimovski, točnije Aleksandar Rahimovski najpoznatiji je kao  frontman grupe “Parni valjak”, rođen je u Nišu 5.6.1955. godine a umro u Sloveniji u Novom mestu 22. siječnja 2022.

Parni valjak postala je kultna grupa, svima dobro poznata, a djelovali su više od 30 godina. Nakod raspada, 2009. godine, bend se ponovo okupio i objavio povratnički album.

Aki je rođen u Nišu, ali se obitelj Rahimovski ubrzo preselila u Skoplje. Aki je već sa sedam godina krenuo u glazbenu školu budući da mu je otac bio glazbeni profesor, a pohađao je klavir i pjevanje.

Aki je više od trideset godina bio u braku s Ingrid Rahimovski. Otac je Kristijana Rahimovskog, sina kojeg ima iz prvog braka i kćerke Edine.

S 19 godina Aki se doselio u Zagreb. Prije nego što je osnovao Parni valjak nastupao je u raznim bendovima: Vakuum, Krvna braća i Tor. 1975. godine upoznaje Huseina Hasanefendića poznatijeg kao Husu, poznatog skladatelja i gitarista, kao i Juricu Pađena. Te je godine osnovao prvu postaju Parnog valjka s Vladimirom Mihaljekom. Tu su prvu postavu, osim Akija Rahimovskog, činili već spomenuti Husein Hasanefendić, Srećko Antonioli, Zlatko Mišić poznatiji pod nadimkom Fuma te Jurica Pađen.

Svoj su prvi studijski album objavili iduće godine, 1976., a nosio je naziv “Dođite na show”.

Nakon 30 godina postojanja Parnog valjka napušta ih Husein Hasanefendić, ali bend i dalje nastavlja s radom pod vodstvom Akija Rahimovskog. Bend je imao i turneje izvan granica Hrvatske te su nastupali i u Australiji s održanih pet koncerata. Ipak, Aki je odlučio sam nastaviti glazbenu karijeru bez pratećeg benda te je početkom 2008. godine napustio Parni valjak i započeo turneju po Srbiji s klavijaturistom Emilom Saksom.

2009. godine članovi Parnog valjka odlučili su se ponovo okupiti, te su okupljeni Parni valjak činili: frontman Aki Rahimovski, Husein Hasanefendić, Marijan Brkić, Zoran Preksavec, Berislav Blazević, ali i novi bubnjar, Dalibor Marinković. Svoj su povratak obilježili “Karlovačko live” turnejom koju su započeli u Dubrovniku, a završili Čakovcu. Osim u Hrvatskoj, nastupali su u susjednoj Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Aki Rahimovski s grupom Parni valjak osvojio je brojne nagrade, uključujući i 6 Porina za album “Buđenje” koji je objavljen 1993. godine. Ova je grupa 2015. godine primila “Nagradu Grada Zagreba” za zasluge u promicanju društvenog života u gradu. Aki je i sam priznao da mu je ta nagrada uz Porin najdraža.

Ocjenite sadržaj

Kliknite na zvijezdice za glasanje!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Nema ocjena trenutno! Budite prvi koji će ocjeniti sadržaj.

Povezane objave

Back to top button