Putovanja

12 NEVJEROJATNIH ČINJENICA O UJEDINJENIM ARAPSKIM EMIRATIMA

Sedam emirata ispunjeno je fascinantnim činjenicama

Za zemlju koja ima samo 48 godina, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) postigli su mnogo stvari. Od nešto više od pola milijuna stanovnika 1975. do gotovo 10 milijuna u 2020., rast UAE-a bio je bez presedana. Ali jeste li znali da je to dom tornja koji se više naginje od slavnog Kosog tornja u Pizi ili da je nacionalna životinja, arapski oriks, vraćena s ruba izumiranja?

Donosimo vam 12 nevjerojatnih činjenica o UAE

1. Stanovništvo UAE čini preko 200 nacionalnosti

U populaciji od 9,89 milijuna, više od 80% stanovnika UAE su iseljenici, podrijetlom iz više od 200 zemalja širom svijeta. Građani Indije, Pakistana, Bangladeša i Filipina čine najveći dio iseljenika u UAE.

2. U Ujedinjenim Arapskim Emiratima nema rijeka

Iako UAE nema nijednu stalnu rijeku, postoji mnogo wadija, koji su ispunjeni vodom tijekom kišnijih mjeseci.

3. UAE je prva zemlja na svijetu koja je imenovala ministra za umjetnu inteligenciju

Omar Bin Sultan Al Olama obnašao je dužnost državnog ministra za umjetnu inteligenciju otkako je osnovana 2017. godine.

4. Zgrada Capital Gate u Abu Dhabiju naginje se više od Kosog tornja u Pisi

Godine 2010. hotelska i poslovna zgrada mješovite namjene certificirana je kao najdalje nagnuti toranj od strane Guinnessove knjige rekorda. Zgrada Capital Gate se naginje pod uglom od 18 stupnjeva – što je četiri puta više od poznatog talijanskog kosog tornja u Pisi.

5. Ove godine Ujedinjeni Arapski Emirati proslaviti će svoj 51. rođendan

Dana 2. prosinca 1971. UAE su službeno formirani spajanjem šest emirata; Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujairah, Sharjah i Umm Al Quwain. Ras Al Khaimah, sedmi emirat, pridružio se federaciji 10. veljače 1972. godine.

6. Arapski Oryx je nacionalna životinja UAE

Vrsta antilope porijeklom iz arapske pustinje, također je nacionalna životinja Omana, Bahreina i Jordana, Kuvajta, Saudijske Arabije i Jemena. Do 1972. više nije bilo arapskog oriksa u divljini, ali zahvaljujući naporima očuvanja i uzgoja, do 1980. određeni broj onih koji su bili u zatočeništvu pušten je natrag u divljinu, a 2011. vrsta je iz “ugrožene” postala “ranjiva”. To je prva vrsta na svijetu kojoj je to pošlo za rukom, jer se prije smatralo da je izumrla u divljini.

 

7. Šest najviših hotela na svijetu nalazi se u UAE

… i svi su u Dubaiju. Na 356 metara visine prednjači hotel Gevora s četiri zvjezdice na ulici Sheikh Zayed Road, koji je jedan metar viši od 355 metara visokog JW Marriott Marquisa. SLS Dubai Hotel & Residences, Rose Rayhaan by Rotana, Burj Al Arab i Jumeirah Emirates Towers također su svi među 10 najviših hotela na svijetu.

8. Diljem UAE postoji 10 zračnih luka za komercijalne usluge

Najveća je Međunarodna zračna luka Dubai, rangirana kao najprometnija zračna luka na svijetu za međunarodni putnički promet. Titulu drži šest uzastopnih godina.

9. Drži neke prilično neobične svjetske rekorde

Od mnogih, mnogih Guinnessovih svjetskih rekorda koje Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) drže, dobro su poznata dostignuća poput Burj Khalife, najvišeg tornja na svijetu i najvećeg okvira za slike za Dubai Frame, ali postoje i neke opskurnije. Na primjer, UAE drži rekord po broju domina oborenih u kružnom polju (bilo je 89.995 ako ste bili znatiželjni), najteže vozilo povučeno kosom i najbržih 10 metara koje je završio konj na stražnjim nogama

10. To je dom najsigurnijeg grada na svijetu

Abu Dhabi, glavni grad Ujedinjenih Arapskih Emirata, četiri godine zaredom je rangiran kao najsigurniji grad na svijetu od strane globalne podatkovne web stranice Numbeo. U 2020., i Sharjah i Dubai također su rangirani u prvih 10, zauzevši peto, odnosno sedmo mjesto.

11. Njegova je stopa pismenosti nevjerojatno visoka

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) imaju jednu od najimpresivnijih stopa pismenosti na svijetu, s općom stopom pismenosti od 93%. Među ženama je ta brojka veća, 95,8%, a 77% žena iz Emirata upisuje visoko obrazovanje. Zapravo, 70% svih diplomiranih na sveučilištima u zemlji su žene.

12. Dom je najimpresivnijih policijskih automobila na svijetu

Vozni park Dubaiske policije uključuje superautomobile kao što su Bugatti, Ferrari, Bentley, Lamborghini, Camaro, Mercedes i mnogi drugi.

Ocjenite sadržaj

Kliknite na zvijezdice za glasanje!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Nema ocjena trenutno! Budite prvi koji će ocjeniti sadržaj.

Povezane objave

Back to top button