Putovanja

20 ČUDNIH, ALI ISTINITIH ČINJENICA O DUBAJU

Upoznajte Dubai

Dubai -Fascinantna transformacija Dubaia iz neobičnog ribarskog sela okruženog golemim pustinjskim ravnicama u uspješan kulturni talionik je ono o čemu su mnogi stanovnici – i posjetitelji – dobro upućeni. Ali jeste li znali da je u Dubaiju 1968. registrirano samo 13 automobila? Ili da benzin i voda koštaju otprilike isto?

1. Dubai je osnovan 1833

Kao skromno ribarsko selo, Dubai je osnovan u lipnju 1833., ali se tek 1970-ih počeo pretvarati u pustinjsku metropolu kakva je danas poznata. Otprilike 800 članova iz plemena Bani Yas stiglo je u potok Dubaija kako bi prvi osnovali Dubai tada s populacijom od oko 20.000 stanovnika do 1930-ih. Godine 2020. populacija Dubaija premašila je 3 milijuna.

2. 1968. godine bilo je registrirano samo 13 automobila

Čini se da je teško povjerovati kada vidite šest traka automobila kako se kreću niz ulicu Sheikh Zayed Road da je prije nešto više od pedeset godina u emiratu bilo registrirano samo 13 automobila. Danas je u UAE registrirano gotovo 3 milijuna automobila.

3. Kada je otvoren 2009. godine, Dubai Metro bio je najduža automatizirana željeznička mreža na svijetu

Proteže se na 74,6 kilometara, Dubai Metro popularan je i jeftin način za razgledavanje većine gradskih znamenitosti. U desetljeću koje je uslijedilo od otvaranja, degradiran je na treće mjesto, ali se trenutačno produžuje.

(AP Photo/Kamran Jebreili, File)
4. Palm Jumeirah se može vidjeti iz svemira

Najveći otok na svijetu, Palm Jumeirah, dom je raskošnih luksuznih vila, netaknutih privatnih dijelova bijelog pijeska i luksuznih hotela. Zanimljivo je da je za njegovu izradu bilo potrebno 10,5 milijuna kipera pijeska.

5. Na svaku ženu u Dubaiju dolazi 2,3 muškarca

Prema podacima objavljenim 2019. godine, na svaku ženu u Dubaiju dolazi otprilike 2,3 muškarca.

6. Ujedinjeni Arapski Emirati imaju ministra za sreću

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) imaju posvećenog ministra za sreću, koji je zadužen za (ne iznenađujuće) promicanje sreće među stanovnicima Dubaija i ostalih šest emirata koji čine UAE. Njegova ekselencija Ohood bint Khalfan Al Roumi obnaša tu poziciju otkako je uvedena 2016. godine.

7. Dubai je nagrađen s više od 130 Guinnessovih rekorda

To uključuje tri za Dubai Miracle Garden i ne manje od 11 za Burj Khalifu, najvišu zgradu na svijetu. Više čudnih i prekrasnih podviga uključuje najbrži policijski automobil u službi, većinu ljudi koji istovremeno skaču padobranom iz balona i najduži podvodni radijski prijenos uživo.

8. Godine 1991. u gradu je postojao jedan neboder

Svjetski trgovački centar Dubai prije 30 godina bio je jedini neboder u Dubaiju. Tri desetljeća kasnije, diljem grada postoji 215 nebodera.

9. Gorivo je tek nešto skuplje od vode

Od studenog 2021., cijena litre goriva u Dubaiju je 2,69 AED za Special 95 i 2,80 AED za Super 98. Boca vode od 1,5 litara (zapamtite, u Dubaiju ne možete piti vodu iz slavine) je otprilike 1,65 AED – 2 AED.

10. Listovi od 24-karatnog zlata pokrivaju otprilike 1790 četvornih metara interijera Burj Al Araba

Nazvan prvi hotel na svijetu sa sedam zvjezdica, Burj Al Arab u obliku jedra nalazi se na vlastitom privatnom otoku, do kojeg se dolazi preko privatnog mosta. Među njegovim zapanjujućim značajkama je zlatni list koji pokriva otprilike 1790 četvornih metara interijera.

11. Najviša temperatura ikada zabilježena u Dubaiju bila je u srpnju 2002. godine

Tijekom posebno vrućeg ljeta u srpnju 2002., temperatura u Dubaiju zabilježena je na 52,1 Celzijeva stupanja.

12. Postoje bankomati koji distribuiraju zlato, a ne gotovinu

Oko 40 posto svjetskog zlata dolazi preko Dubaija, što ga čini jednim od najboljih mjesta za kupovinu plemenitog metala. Da biste olakšali iskustvo, Dubai je dom nekoliko bankomata za izdavanje zlata, uključujući one u Dubai Mall-u i Atlantis, The Palm.

13. Površina Dubaija se povećala

U početku je Dubai pokrivao površinu od 3900 četvornih kilometara, no zbog melioracije i izgradnje umjetnih otoka, emirat se povećao na 4114 četvornih kilometara.

14. U utrkama deva koriste se roboti džokeji

Jedno od tradicionalnijih sportskih aktivnosti u Emiratu je utrka deva, koja postoji već stotinama godina. Od ranih 2000-ih, roboti džokeji zamijenili su ljudske džokeje.

15. Dubai je nekada bio dom za 24% svjetskih dizalica

Na vrhuncu procvata nekretnina 2006. godine, 30 000 od 125 000 građevinskih dizalica u svijetu bilo je u Dubaiju.

16. Vozni park Dubai policije uključuje neke egzotične i neobične patrolne automobile

Flota se može pohvaliti najbržim policijskim automobilom na svijetu – Bugatti Veyron od 254 km/h, kao i Mercedes AMG GT 63 S, Lamborghini Aventador s modificiranim brzinama, Aston Martin One-77, Bentley Continental GT, Ferrari FF i Mercedes -Benz Brabus G-karavan.

17. Više od trećine Burj Khalife je nenastanjeno

Jedna od najiznenađujućih činjenica o Dubaiju je da je 29% njegove najpoznatije zgrade nenastanjeno.

18. U Dubaiju nema stalnih rijeka

U cijelom UAE nema stalnih rijeka.

19. Najviši hoteli na svijetu s četiri i pet zvjezdica nalaze se u Dubaiju

Gevora je najviši hotel s četiri zvjezdice na svijetu sa 356 metara, dok je JW Marriott Marquis najviši hotel s pet zvjezdica na svijetu sa 355 metara.

20. Otprilike 85% stanovništva su stranci

Stanovništvo Dubaija uglavnom se sastoji od iseljenika, a samo 15% su lokalni Emirati. Najveća populacija iseljenika je iz Indije, a na prvom mjestu su Pakistan i Bangladeš.

Ocjenite sadržaj

Kliknite na zvijezdice za glasanje!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Nema ocjena trenutno! Budite prvi koji će ocjeniti sadržaj.

Povezane objave

Back to top button