BusinessNovosti

Lošinj pod Opsadom Bespravne Gradnje: Mještani Uzrujani, Novi Objekti Niču U 48 Sati

"Vikendom Niču Kuće"

Lošinj, poznat kao biser Jadrana, suočava se s ozbiljnim izazovima zbog sveprisutne bespravne gradnje, posebice na području Ćunski. Mještani ovog prelijepog otoka tvrde da novi nelegalni objekti doslovno niču tijekom vikenda, preplavljujući ovu Jadransku oazu mira. Iako je gradnja strogo zabranjena, stvarnost na terenu priča drugu priču.

Mještani su izrazili svoje nezadovoljstvo ovom dramatičnom promjenom krajolika. “Svaki put kad prošetam kroz isti dio, nikad nije isto. Novi objekti se pojavljuju gotovo preko noći”, kaže jedan od zabrinutih mještana. Otok, inače poznat po svojoj bogatoj kulturnoj baštini i netaknutoj prirodi, sada se suočava s prijetnjom od nekontrolirane urbanizacije.

Vikend Graditelji

Istraživanje je ukazalo na to da su vikend graditelji ključni akteri u ovom problemu. Čini se da se bespravna gradnja događa brzo i bez sustava, uz izbjegavanje nadležnih autoriteta. Mještani tvrde da novi objekti niču doslovno u roku od 48 sati, ostavljajući malo prostora za reakciju lokalnih vlasti.

Unatoč rastućem nezadovoljstvu mještana, čini se da lokalne vlasti nisu učinile dovoljno kako bi spriječile ovu dramatičnu transformaciju otoka. Iako postoje zakoni i propisi koji reguliraju gradnju, čini se da su oni nedovoljni ili slabo provođeni.

Posljedice na Okoliš i Lokalnu Kulturu

Osim što mijenja izgled otoka, brza bespravna gradnja može imati ozbiljne posljedice na okoliš i lokalnu kulturu. Gubitak netaknutih područja, pritisak na vodne resurse i potencijalna promjena dinamike lokalne zajednice samo su neki od problema s kojima će se Lošinj morati suočiti ako se ova situacija ne riješi.

Dok mještani izražavaju svoje nezadovoljstvo, javlja se i poziv na hitne sustavne promjene. Lokalne vlasti moraju pojačati svoje napore u provedbi postojećih zakona, a možda će biti potrebne i dodatne mjere kako bi se zaustavila bespravna gradnja na Lošinju.

U posljednjih nekoliko tjedana, hrvatske institucije suočavaju se s izazovom ilegalne gradnje, a posljedice su ozbiljne. Ovog tjedna predsjednik uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) dao je ostavku zbog svoje povezanosti s ilegalnom gradnjom, dok je tjedan prije pet osoba, uključujući referenticu koja je olako dijelila građevinske dozvole, uhićeno. Ova situacija ukazuje na propuste u sustavu izdavanja dozvola te potrebu za revizijom i jačim nadzorom nad procesom. Najnovije informacije s otoka Lošinja sugeriraju da su nelegalne kuće na tom otoku doslovno niknule preko vikenda.

Lošinj: Građevinski El Dorado ili Mit?

Videopoziv iz Lošinja tvrdi da nelegalne kuće na otoku niču doslovno u 48 sati. Reporterka Dnevnika Nove TV, Katarina Jusić Mezga, uputila se na teren kako bi istražila ovu iznenadnu eksploziju nelegalne gradnje. Hoće li se Lošinj pokazati kao građevinski El Dorado gdje zakoni nisu važeći?

Ilegalna gradnja nije samo pravni problem; ona ima ozbiljne posljedice i na okoliš i društvo. Ako se nekontrolirano nastavi, može dovesti do uništenja prirodnih resursa i promjena u lokalnoj zajednici.

Ova serija događaja postavlja pitanje o učinkovitosti postojećih zakona i nadzora nad gradnjom u Hrvatskoj. Hitne promjene u sustavu izdavanja dozvola i stroži nadzor nužni su kako bi se spriječila daljnja ilegalna gradnja i očuvala integritet važnih institucija.

Gradonačelnica Lošinja, Ana Kučić, izrazila je zabrinutost zbog naglog nastanka novih zgrada vikendom, posebice kada komunalno redarstvo nije na dužnosti.

Gradonačelnica Kučić istaknula je trend ilegalne gradnje koji se ubrzava vikendima. “Svaki vikend kada komunalno redarstvo više nije na terenu rade, vikendima nastaju nova zdanja, od petka popodne do ponedjeljka ujutro”, izjavila je, dodajući da je situacija sve ozbiljnija na cijelom otoku.

Izvor DNEVNIK.hr
Izvor DNEVNIK.hr
Ilegalni Mini Kompleks i Neodređena Nadležnost

U jednom slučaju, na negrađevinskom području, niknuo je mini kompleks tijekom vikenda. Građevinska inspektorica iz Rijeke proglasila se ne nadležnom, tvrdeći da se radi o malim kamp kućicama i spremištu za alat. Ova situacija pokazuje ne samo rast ilegalnih objekata već i nedostatak jasnog nadzora i reakcije nadležnih tijela.

Drugi primjer predstavlja aleju nelegalnih objekata izvan građevinske zone, gdje visoke ograde štite od pogleda prolaznika. Mještani izražavaju zabrinutost za brzinu uništavanja prirodnih resursa na otoku.

Prijave i Prekršajni Postupci

Lučka kapetanija i Ministarstvo mora već su obaviješteni o devastaciji uvala i obale. Prijave su podnesene, a prekršajni postupci su u tijeku. Ova reakcija ukazuje na važnost zajedničkih napora u zaustavljanju ilegalne gradnje i očuvanju ljepote i prirodnih resursa Lošinja.

Na području Ćunski, labirinti niskog i visokog raslinja skrivaju mnoge ilegalne objekte. Aktivist Arsen Mujagić usporedio je situaciju s modifikacijom legende o Loch Nessu, gdje svi pričaju o problemu, ali malo tko poduzima stvarne korake.

Prema podacima grada iz 2021., na Kurilima je sagrađeno 508 ilegalnih objekata. Međutim, stvarnost danas pokazuje da je taj broj znatno porastao. Lošinjani su se pridružili portalu Bespravna Gradnja, anonimnoj platformi za prijavu nelegalne gradnje, kako bi zajedno radili na rješavanju problema. Na platformi Bespravna Gradnja, može se anonimno prijaviti nelegalna gradnja bez dijeljenja vlastitog identiteta. Platformu je pokrenulo 17 istarskih općina i gradova, ukazujući na potrebu suradnje između političkih stranaka kako bi se riješio ovaj ozbiljan problem.

Bespravna je gradnja na Lošinju posebno eskalirala nakon dva vala legalizacije. Situacija je postala ozbiljna, a brojni ilegalni objekti ostaju, dok uklanjanje ide sporo.

Izvor DNEVNIK.hr
Izvor DNEVNIK.hr
Borba s Ilegalnom Gradnjom na Lošinju: Nadzor, Rušenje i Promjene u Zakonu

Davor Šantak, načelnik sektora za nadzor građenja DIRH-a, odgovorio je na problem nelegalne gradnje na Lošinju, gdje se suočavaju s problemom od, prema nekim izvorima, i više od 500 nelegalnih objekata. Šantak je istaknuo da je njemu poznato 120 takvih objekata, no priznao je kompleksnost situacije.

Na pitanje o postojanju više od 500 nelegalnih objekata, Šantak je naveo da je svjestan 120 takvih slučajeva, što ukazuje na poteškoće u učinkovitom nadzoru. Objasnio je da osim građevinskih inspektora, i lokalne jedinice imaju svoje komunalne redare s ovlastima nadzora, ali su priznali poteškoće u praćenju ubrzanog rasta nelegalnih građevina.

Kućni Brojevi za Nelegalne Objekte

Odgovarajući na pitanje o dodjeli kućnih brojeva nelegalnim objektima, Šantak je priznao da su se i oni pitali kako je to moguće. Istaknuo je da su u ovoj godini prisilno srušili 18 građevina, a ukupno je od 1. travnja 2019. srušeno 1390 građevina. S sporim procesima na umu, Šantak je najavio izmjene zakona kako bi se ubrzao postupak uklanjanja nelegalnih objekata u vangrađevinskim zonama.

Šantak apelira na građane da prijavljuju nelegalnu gradnju putem Državnog inspektorata ili podnošenjem prijava na njihovim područnim uredima. Također je naglasio da su u lipnju išli u izmjenu zakona kako bi ubrzali postupanje, omogućujući brže uklanjanje nelegalnih objekata nakon donošenja rješenja.

Svi ovi koraci sugeriraju na zajedničke napore suočavanja s problemom ilegalne gradnje na Lošinju i poboljšanja učinkovitost sustava nadzora.

Izvor i fotografije: DNEVNIK.hr

Ocjenite sadržaj

Kliknite na zvijezdice za glasanje!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Nema ocjena trenutno! Budite prvi koji će ocjeniti sadržaj.

Povezane objave

Back to top button