LuxNovosti

Što je Wabi-sabi?

Nesavršena, nestalna i nepotpuna ljepota

Wabi-sabi filozofija koja slavi nesavršenosti. U Zapadnom svijetu ljepota u najširem smislu značenja te riječi nalazi se u savršenom, sjajnom, veličanstvom i prostranom. Istočnjačko, točnije japansko, viđenje istog nosi skrivenu, poniznu i tihu ljepotu prihvaćanja nesavršenog koju opisuje wabi-sabi.

U tradicionalnoj japanskoj estetici, wabi-sabi je pogled na svijet usredotočen na prihvaćanje prolaznosti i nesavršenosti. Estetika se ponekad opisuje kao uvažavanje ljepote koja je po svojoj prirodi nesavršena, nestalna i nepotpuna. Prevladava u svim oblicima japanske umjetnosti.

Ova nas japanska filozofija potiče da se usredotočimo na blagoslove koji sjaje u našim svakodnevnim životima i slavimo stvari kakve jesu, umjesto da žudimo onakvima kakve bi trebale biti. Wabi-Sabi je način života koji cijeni i prihvaća složenost, dok u isto vrijeme cijeni jednostavnost.

Wabi-sabi se odnosi na arhitekturu, uređenje doma, dostojanstveno starenje, drukčiji pogled na uspjeh i neuspjeh od zapadnjačkog i sve ostale segmente života koje pomažu da sve pojednostavnimo i usredotočimo se na ono što je uistinu važno. Stajanje u redovima, kašnjenje vlaka ili promjena plana nije razlog za živciranje nego trenutak u kojem možemo zastati i isključiti mozak od suvišnog analiziranja.

10 primjera wabi-sabija:

  1. Utsukushii, japanska riječ za lijepo, originalno dolazi od izraza za „voljeno“. Zbog toga Japanci vole ostaviti u stanu namještaj koji im puno znači, pa makar i oštećen. Slomljena ručka na ladici prema wabi-sabiju ne znači da moramo odbaciti cijeli stol ili komodu.
  2. Auto koji je nakupio kilometara Japanci neće tek tako zamijeniti za moderniji nego će ga redovito voziti na popravke.
  3. Prema načelima wabi-sabija bolje je imati starinske slike na zidovima nego skupi digitalni okvir. Wabi sabi u vašem se domu nalazi u svakoj pukotini rustikalnog namještaja, u koricama starih knjiga, u ukrasima koji osim šarma nose i priču, u svemu što je jedinstveno i vaše.
  4. Prema wabi-sabiju ljepše je otići na ručak u gostionicu nego moderni restoran bez duše, kao i tijekom izlaska slušati drugu osobu pažljivo nego držati monologe. Također, wabi-sabi principi nalažu hranu koja je jednostavna, prirodna i vođena intuicijom. Priprema hrane trebala bi biti kreativan i ugodan proces, a ne izazov pred kojim ćete pasti. Improvizirajte u kuhinji, poigrajte se sastojcima, istražujte okuse, osvijestiti mirise koji se šire i na kraju uživajte u svakom zalogaju hrane koju ste pripremili.
  5. Umjesto bildanja mišića i plastičnih operacija više se isplati raditi na sebi i ne oslanjati se toliko na fizički izgled.
  6. Oni koji putuju prema načelima wabi-sabija ne nose na putovanje nepotrebne stvari i kofere koje jedva mogu podići. Umjesto magnetića i razglednica kupuju predmete koji imaju tradicijsku vrijednost, ili ponesu kući kakvu uspomenu poput kamenčića s plaže.
  7. Branje divljeg cvijeća umjesto kupovnih buketa osviještenim Japancima ima veću vrijednost.
  8. Vrijeme provedeno u snimanju selfieja također nije u skladu s japanskom filozofijom. Uživanje u trenutku, kušanje hrane umjesto fotografiranja i upijanja novih situacija svim osjetilima bolja je alternativa.
  9. Skupi hotel će zamijeniti traženje smještaja kod domaćina, po mogućnosti u četvrti koja nije u turističkom dijelu grada.
  10. U wabi-sabi filozofiji odnos sa svakom osobom treba uključivati prihvaćanje drugog kao osobe koja nije, niti će ikad biti, savršena, ali istovremeno kao nekoga tko nikad neće biti u potpunosti izgrađen, već će uvijek učiti i napredovati. Kako bi postigli takav pristup i odnos moramo naučiti cijeniti nesavršenosti na sebi i drugima te se umjesto traženja mana i perfekcionističkih očekivanja usmjeriti na uživanje u društvu osobe ispred nas.

Kako živjeti Wabi-sabi?

Kako bi wabi-sabi unijeli u svoj život nisu vam potrebni novci ili posebne vještine, već samo um dovoljno tih da može vidjeti i cijeniti prigušenu ljepotu, dovoljno hrabrosti da vas ne zastraši ogoljenost stvarnosti bez dekoracija koje je uljepšavaju i spremnost da prihvatite stvari kakve jesu. Wabi sabi je odličan koncept koji se može prilagoditi i usvojiti unutar svakog načina života, a koliko lako ćemo shvatiti njegovo značenje ovisi samo o našoj sposobnosti da usporimo i ravnotežu s rađenja pomaknemo na bivanje, s težnje savršenom na želju za cijenjenjem izvornog i prirodnog.

Ocjenite sadržaj

Kliknite na zvijezdice za glasanje!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Nema ocjena trenutno! Budite prvi koji će ocjeniti sadržaj.

Povezane objave

Back to top button