Čestitke

26.12. Blagdan SV. STJEPANA Prvomučenika – imendani

DANAS JE BLAGDAN SV. STJEPANA: Stjepan, Stipe, Štef, Štefica, Štefanija, Stefania, Stefani, Krunoslav- Sretan imendan!

Drugog dana po Božiću, 26. prosinca, katolici slave blagdan Svetog Stjepana, prvoga kršćanskoga mučenika koji je darovao svoj život zbog vjernosti Isusu Kristu.

Sveti Stjepan je prvi kršćanski mučenik, jedan od sedmorice đakona u počecima Crkve.

Njegovo mučeništvo zabilježeno je u novozavjetnoj knjizi Djela apostolska. Njegovo ime na grčkome jeziku znači ‘kruna’, ‘vijenac’, odnosno, prema tradiciji iz 5. stoljeća, stefanos je grčki ekvivalent aramejskog kelil (sirsko kelila, ‘kruna’). U hrvatskom se to ime javlja i kao Kruno, Krunoslav, Kruna, Krunoslava.

Nakon što su ga židovske starješine lažno optužile da je uvredljivo govorio protiv Mojsija i Boga, Stjepan je pred Vijećem održao govor u kojemu je prigovorio Židovima da su odbacili Isusa Krista.

Kada je još dodao da “vidi otvoreno nebo i Sina čovječjega gdje sjedi s desna Bogu,“ to ih je toliko razljutilo da su ga izbacili iz grada i kamenovali.

No, dodatnu veličinu Stjepana Djela apostolska ističu pripovijedajući da je, poput Isusa Krista, za vrijeme svoje smrti molio Gospodina da oprosti njegovim ubojicama: “Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh”.

Prema kršćanskim običajima na današnji dan se ide u posjet rodbini, prijateljima i susjedima, ali svaka država, svaka regija, grad i selo ima svoje običaje.

Blagdan sv. Stjepana državni je blagdan u Republici Hrvatskoj i nizu drugih država.

Kako je vrijeme Interneta, mnogi čestitaju pjesmama današnji blagdan Svetog Stjepana. Donosimo vam neke od najpopularnijih hrvatskih pjesama kojima se čestita katolički svetac prvomučenik.

Sretan imendan svima koji ga danas slave!

Ovdje možete pronaći Čestitke za imendan svetog Stjepana

Ocjenite sadržaj

Kliknite na zvijezdice za glasanje!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Nema ocjena trenutno! Budite prvi koji će ocjeniti sadržaj.

Povezane objave

Back to top button